KINDERBOEKJE KOEN DE WOLKENVLIEGER

Interview met Marianne Notschaele en Hilbert Bolland

 

 

HILBERT BOLLAND

 

Hilbert Bolland begon als illustrator bij diverse maand- en weekbladen zoals 'Kijk' en 'Donald Duck'. Voor de ANWB maakte hij een serie 'Kindervakantieboekjes'. Op dit moment tekent hij vooral voor het onderwijs; diverse series schoolboeken en een serie wandplaten over de land- en tuinbouw in Nederland. Ook maakt hij portretten in olieverf. Voor 'Koen De Wolkenvlieger' maakte hij in 2002 de illustraties.

 

Bredase Bode van 30 september 2002 - Zundertse Bode van 30 september 2002 - 2 verschillende kopteksten

Tekst en foto: Marina Herijegers

 

 

HILBERT BOLLAND ILLUSTREERT KINDERBOEK 'Koen de wolkenvlieger' over bedplassen


BREDA - Precies een jaar geleden maakte schrijfster Marianne Notschaele haar debuut met Boodschappenmeisje, de paranormale roman die toen werd uitgebracht en hedentendage al aan de tweede druk bezig is. Na een jaar sleutelen aan de rijmtekst is nu het kinderboek 'Koen de wolkenvlieger' klaar. Dit boek is net even anders dan andere kinderboeken. Voor de illustraties zorgde Hilbert Bolland uit Breda.(tekst Marina Hereijgers)

 

ZUNDERTSE SCHRIJFSTER LANCEERT KINDERBOEK IN KINDERBOEKENWEEK 'Koen de wolkenvlieger' over bedplassen


ZUNDERT - Precies een jaar geleden stond er al een interview met schrijfster Marianne Notschaele in de Zundertse Bode, vanwege haar debuutboek 'Boodschappenmeisje', de paranormale roman die toen werd uitgebracht en hedentendage al aan de tweede druk bezig is. In dat artikel werd al aangegeven dat er plannen waren voor een kinderboek, 'Koen de wolkenvlieger', en na een jaar sleutelen aan de rijmtekst is het boek nu klaar, wat ook weer net even anders is dan andere kinderboeken, maar wat zeker aanspreekt. (tekst Marina Herijegers)

 

De auteur Marianne Notschaele is sinds 1992 werkzaam als regressie- en reÔncarnatietherapeute in haar eigen praktijk aan de Waayenbergstraat in Zundert, genaamd RHA-praktijk. Ze was tot voor kort ook docente bij de volksuniversiteit De Breda Aa in Breda om les te geven over reÔncarnatie en vorige levens, maar sinds het uitbrengen van haar spraakmakende roman 'Boodschappenmeisje', kreeg ze het nog drukker met haar praktijk aan huis voor het geven van therapie, dat het vele werk rondom het geven van cursussen er niet langer bij te combineren was. Dat was toen haar eerste boek, maar ze schreef al vaker over haar vakgebied in verenigingsbladen en op haar eigen website. Vorig jaar is ze dan ook een uitgeverij gestart, RHA-publishing, ten behoeve van vakliteratuur. Vanwege haar interesse in boeken is ze inmiddels ruim een jaar bestuurslid van de Openbare Bibliotheek in Zundert.

Kinderboekenweek†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††


Aangezien de kinderboekenweek dit jaar op woensdag 2 oktober begint en duurt tot zaterdag 12 oktober met als thema 'Boeken over boten' met het motto 'Ay, ay kapitein', past dit boek over bedplassen perfect bij dit waterig onderwerp. De ruwe versie van het boek lag allang klaar, maar het is door onderwijsmensen gelezen, die er hun bevindingen op gaven, waarna er bijgeschaafd werd en geschrapt en nog eens en nog eens, tot er uiteindelijk tien tekstblokjes op rijm overbleven die vlot te lezen zijn door kinderen, maar ook prima voor te lezen zijn door ouders, waarbij de kids al bij de tweede keer de rijmwoorden mee opdreunen. Bij deze tekst moesten ook passende tekeningen komen, zodat het bij elkaar geperst en gepropt werd tot een compact en leesbaar geheel. Het is dan ook een handig pocketboekje geworden van ca.12 bij 13cm. met een prachtig kleurrijke kaft en met prachtig zwart-witte illustraties van binnen, die gemaakt zijn door Hilbert Bolland uit Breda, en die precies tot de juiste verbeelding spreken.


Illustraties


Voor de schrijfster was het belangrijk om precies de juiste illustrator te vinden, die met de tekeningen precies de juiste toon wist te zetten. Met Hilbert Bolland heeft ze de juiste man gevonden die met zijn ruwe schetsen in vulpen al treffend op papier wist te krijgen, hoe zij dat in haar hoofd had. Hij las het verhaal, waarbij hij al beelden voor zich zag, waarna zij vertelde hoe zij dat ziet, wat samen het resultaat oplevert met leuke stripachtige tekeningen. De ruwe schetsen werden tot lijntekeningen met pen en inkt gemaakt, dan ingescand, daarna ingrijzen met behulp van een tekenprogramma, zodat een digitaal bestand naar de drukker gaat. Het is zowel de schrijfster als de illustrator in deze gelukt om het boek leuk en luchtig te houden, terwijl het toch een gecompliceerd thema omvat. Het gaat over het bedplassen en dat probleem verhelpen zonder medicijn, maar het is wellicht nog belangrijker om aan de ouders uit te leggen, dat ook bij kinderen uittredingen, oftewel buitenlichamelijke ervaringen, kunnen optreden in de vorm van vliegdromen of glijvluchten, waar niks engs aan is, maar wat er 's nachts gewoon bij kan horen. Het verhaal is niet belerend, maar opgewekt met een leuk jongetje. Velen zullen niet gedacht hebben aan deze oplossing voor het probleem bedplassen.

3-D-kamer


Om de illustraties levensecht en steeds in de juiste positie te kunnen maken, werd door de illustrator Hilbert Bolland speciaal een 3-dimensionale kamer gemaakt van Koen's slaapkamer, waar het verhaal zich afspeelt. Op elke tekening moeten de verhoudingen en afgebeelde attributen met elkaar in overeenstemming zijn. Deze illustrator, ooit ook in de muziek werkzaam, illustreert vooral schoolboeken voor jeugd van 11-12 jaar, zoals engelse en wiskundeboeken voor basis en voortgezet onderwijs. Hij is vooral een kijkillustrator, in de uitlegsfeer. Ook in de land- en tuinbouwsector doet hij veel werk, zoals momenteel tekent hij gedetailleerde authentieke boerderijen van Nederland, wat samengebundeld gaat worden in een boek van veertig pagina's, wat uitgebracht wordt in 2004, het jaar van de boerderij. Dit vindt hij leuk werk, vanwege het verhaal erachter wat ook hem dan weer aan het schrijven brengt. Hij tekende ook vele disneypuzzels, en illustreerde jarenlang het kindervakantieboek ANWB.

 

Deel 2 en 3

In opdracht maakt Hilbert Bolland ook wel olieverfportretten, maar houdt het meest van de Kuifje en Suske en Wiske-stijl. Dat is in 'Koen de Wolkenvlieger' ook te zien. Het boekje is bij het centraal boekhuis te bestellen, maar bij Bruna in Zundert ligt al een inkijkexemplaar, wat door iedereen te bestellen is. Schrijfster Marianne Notschaele denkt al voorzichtig aan een deel 2 en 3 van 'Koen', wat in grote lijnen in 1995 al klaarlag, samen met dit eerste deel. Met deze drie delen is dan de inspiratie wel op en zal Marianne wellicht weer met een manuscript komen van een zakenman in Amerika met paranormale belevingen. Maar voor nu is het vooral PR voor 'Koen de wolkenvlieger', waar het para-blad spiegelbeeld al een artikel aan zal wijden binnenkort. Ook lunch-TV, waar Marianne al eerder met haar eerste boek aan tafel heeft gezeten, zit er wellicht aan te komen. Dus dat zit wel goed met Koen in de wolken!

 

In Dagblad 'De Stem' verscheen enkele jaren geleden een uitgebreid artikel over Hilbert Bolland. Hieronder vindt u de tekst van het artikel (de destijds bijgeplaatste foto ontbreekt).

 

Illustrator Hilbert Bolland brengt thema 'gastarbeiders' in beeld

 

Bredanaar maakt 'nieuwe schoolplaat' 

BREDA - Twintig hedendaagse kunstenaars hebben meegewerkt aan Historisch Tableau, het onlangs gepresenteerde boek van Frits van Oostrom waarin de geschiedenis verbeeld wordt in schoolplaten en essays. Bredanaar Hilbert Bolland was een van hen.

Vereerd en verrast was de in Breda wonende illustrator toen hij vorig jaar benaderd werd door de Amsterdam University Press. Bolland werd als illustrator gekoppeld aan Abdelkader Benali die het verhaal over zijn vader, de komst van de eerste gastarbeiders naar Nederland, beschreef.

Bolland: 'Het was een hele bijzondere ervaring. Maandenlang ben ik met de prent bezig geweest. Het was een groeiproces. Het eerste gesprek met Abdelkader maakte duidelijk bij welk verhaal de plaat moest passen. Daarna mocht ik mijn eigen ideeŽn erop loslaten. Het was even zoeken, maar ik ben best wel trots op het eindresultaat'.

Bolland laat enkele schetsen zien. Alle elementen die een rol speelden bij de komst van de eerste gastarbeiders zijn in de prent tot uitdrukking gebracht. Het nieuwe, de spanning, de overgang van hun zonnige vaderland naar het grijze Nederland, de afwachtende en nieuwsgierige houding van de Nederlanders. En het leuke is dat deze plaat nog 'ouderwets' met de hand is ingekleurd.

Bolland: 'Normaal gesproken gebruik ik de computer voor het inkleuren van de tekeningen. Dit is nog het echte handwerk'.

Hilbert Bolland is geboren en getogen te Haarlem. Het tekenen zit hem in het bloed want zowel zijn vader als zijn opa tekenden en schilderden. Na zijn middelbare schooltijd kwam Bolland in de muziekwereld terecht. Met de band Modesty Blaise trok hij het hele land door met optredens. Later ging hij zich steeds meer interesseren in het tekenen, eerst alleen voor familie en kennissen, vervolgens professioneel.

 

Expositie

Zijn eerste illustraties maakt hij voor het populair wetenschappelijk tijdschrift Kijk waarvoor hij nog steeds illustraties verzorgt. 'Toen was het nog airbrush-werk. Het moest vooral realistisch zijn en zeer gedetailleerd. Ik die tijd heb ik ook een dia-serie gemaakt voor het Planetarium. Voor het Huis van de Toekomst in Rosmalen heb ik een bijzondere expositie samengesteld.'

Het airbrush-werk bleek op een gegeven moment niet interessant meer. Voor puzzelfabrikant Jumbo maakte Bolland vervolgens Disneytekeningen. Daarnaast illustreerde Bolland de jaarlijkse kindervakantieboekjes van de ANWB.

De Brusselse School is zijn grote voorbeeld. 'Dan moet je vooral denken aan Kuifje en Suske en Wiske. Tekenen voor kinderen vind het allerleukst. Het geeft me bovendien veel meer voldoening als ik mijn eigen naam onder mijn tekeningen kan zetten. Ik wil graag iets van mezelf in mijn werk stoppen en heb in de loop der jaren mijn stijl steeds verder ontwikkeld'.

Vooral het educatieve element is voor Hilbert Bolland erg belangrijk. 'Vandaar dat de opdracht voor het Historisch Tableau mij zo aansprak. Het is een schitterend boek geworden. Het is de bedoeling dat alle platen nog een keer geŽxposeerd worden in het Rijksmuseum en dat er posters van verschijnen.'

 

Terug naar beginpagina

Terug naar pagina over boekje Koen de Wolkenvlieger

Hilbert Bolland: www.bollandart.nl (toevoeging juli 2011)

 

© RHA Publishing mei 2008