DROMEN EN VORIGE LEVENS

Uit de praktijk reïncarnatietherapie van Marianne Notschaele

© Uitgeverij RHA Publishing

 

 

 

 

dreamcat

Schilderij 'Cat in dreamland' van A. Brolsma ©

 

 

 

DROMEN & VORIGE LEVENS

 

 

Informatie uit dromen en nachtmerries (*1) beschouw ik als verpakte boodschappen van de ziel, berichten uit ons onderbewuste; net zoals informatie uit dagdromen, meditaties en geleide visualisaties. Het ‘uitpakken van de boodschap’ is niet altijd eenvoudig, vandaar dat droomduiden ook een vak apart is geworden.

 

Als reïncarnatietherapeut vind ik dromen met verwijzingen erin naar vorige levens, het leukst (*2). Laatst stelde H. (*3) mij via de rubriek Vorige Levens bij Gratis Adviseurs een vraag of een bepaalde droom te maken had met vorige leven

 

 

Is dit een droom over mijn vorige leven?

 

“Hoi, mijn droom begon met een songcontest of eigenlijk een serenadewedstrijd. Twee mannen streden om de liefde van een vrouw (later twijfelde ik over de sekse...). Toen de tweede man zat te zingen, begon de vrouw/persoon waarvoor hij zong, te huilen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik die persoon was en niet huilde om het lied, maar vanwege een flashback dat het lied bij mij veroorzaakte.

 

Flashback ging over jeugd van de vrouw/ik. Bovendien werd het op dat moment een soort film waarbij er een vertellersstem was. Die verteller was wederom ikzelf, die het verleden navertelde. Ik, de verteller, gaf commentaar op de beelden uit het verleden.

 

 Ik ben een kind van 8 jaar dat een kamer inkijkt en daar een drama ziet gebeuren. Mijn moeder ligt naast een baby, mijn zusje of broertje, en de baby is dood. Gestorven door een ongeluk met een strijkbout (denk ik, is niet echt duidelijk).

Dan gaan we verder in de tijd en zie ik mezelf in de huiskamer met mijn moeder. Zij is intens verdrietig. Mijn moeder staat op en loopt naar boven. Ik ga haar achterna want heb een akelig gevoel.

Vervolgens vertelt de verteller/ik het volgende: 'Toen ik de sleutel aan de binnenkant van de deur uit het slot hoorde vallen wist ik het... Zij hoorde daar, ik hoorde hier... Ze was er niet meer...'

Hier werd ik wakker en realiseerde ik me dat mijn moeder in de droom zelfmoord heeft gepleegd.

 

Was erg intens en heb veel moeten huilen.

H.”

 

Antwoord:

 

Hoi,

dit is zeker een droom over een van je voorgaande levens. Mensen hebben meerdere vorige levens, niet 'maar eentje'. Ik vind het een prachtdroom! Over enkele droomstukjes kan ik het volgende zeggen:

 

* Serenadewedstrijd aan begin van droom: je brengt een ode aan iemand, je wil nog voor iemand iets zingen (geeft aan dat iets uit het verleden nog niet af is/onverwerkt) Dromen doen we om zaken te verwerken, dagelijkse dingetjes, maar ook oude stukken uit het verleden.

* Vervolgens droom je een stukje gewoon: relatie tussen 2 mannen en het huilen is de trigger naar vorige levens-informatie.

* Je stapt daarmee als het ware in je eigen onderbewuste, in de toeschouwersrol van 'weten/zien' wat er ooit gebeurde in een andere tijd/situatie.

* Je krijgt altijd via je onderbewuste aangereikt wat je op dit moment aankan, dus in dit geval via een soort verteller/film.

* Die strijkbout betwijfel ik, maar het ging wel om een zwaar metalen voorwerp. Strijkbout is hier symbool voor 'moeder die het drukke huishouden met kinderen niet meer aankan', daardoor pleegde ze zelfmoord met een zwaar voorwerp. Als kind kun je de combinatie in zo'n vorig leven niet goed maken.

* Mooi: 'zij hoorde daar, ik hoorde hier'. Je moeder in dat voorbije leven hoorde daarna tot de doden, jij tot de levenden. Deur=toegangsdeur, opening tot verleden/heden.

* Het slot van de deur: op dat moment ging er bij jou van binnen iets op slot. De emotie verdriet: symbolisch op slot gaan. Dat verdriet heb je nu alsnog in je huidige leven geuit via deze droom (wakker worden en veel huilen).

Dit is nu een prachtig voorbeeld van helemaal zelf op eigen kracht via een droom een vorig leven emotioneel verwerken.

 

Groetjes, Marianne

 

PS als je dit soort dromen hebt, half lucide dromend/vorige levens verwerkend, wil dat zeggen dat je een tikje hoogsensitief bent. Handig, dat scheelt je een therapeut, kun je mooi al die oude stukjes zelf verwerken :D”

 

Hierop reageerde H.:

 

“Hoi Marianne,

Bedankt voor deze snelle en mooie reactie. Ik had al een heel sterk vermoeden dat deze droom niet ging over dit leven.

Dat ik hier nu open voor sta, heeft alles te maken met een soort van transformatie waar ik in zit. Voel dat er belangrijke stappen worden gezet.

 

Dat ik een beetje hoogsensitief ben, dat herken ik. Als jong kind stond ik veel dichter bij die kant van mij. Een vriend van mijn ouders, die in die tijd in Zuid-Afrika woonde, noemde mij ook altijd 'klein heksje' omdat ik soms voor zijn komst al wist dat hij naar Nederland kwam en hij dan een paar uur daarna voor de deur stond. Heb het gevoel dat ik die kant van mij erg heb verwaarloosd! De laatste tien jaar voornamelijk bezig geweest met studie en met mijn rationele kant. Voel sterk dat er nu een meer spirituele en creatieve periode is ingegaan.

 

Ik vind het leuk dat je mijn droom op jouw site wil plaatsen. Wie weet dat het anderen helpt te herkennen wanneer iets een 'gewone droom' is en wanneer het een 'lucide droom' is die je iets essentieels wilt vertellen...

 

Groetjes, H.”


 (*1)

  

Tijdens onze slaap -als ons lichaam rust-  is ons onderbewuste druk bezig met verwerken van allerlei indrukken, overdag opgedaan.

 

Er zijn vele soorten dromen:

 

-‘t lijkt alsof je niet droomt   verwerken van dagelijkse gebeurtenissen zonder dat je daar veel van merkt tijdens slaap

-vaag                                  dromen, maar niet goed weten wat je doet of waar je bent; bij ontwaken vergeten

-gedetailleerd                     weten wie je bent, waar, wat er gebeurt; na ontwaken kunnen onthouden

-repeterend                         telkens hetzelfde dromen, lange tijd achter elkaar

-lucide                                 weten wat je al dromend doet, de droom kunnen bijsturen of stoppen en wakker worden

-lucide +                             iets belangrijks tegenkomen, dat onthouden, na wakker worden direct herinneren

-vliegdroom                         uittreden en op reis gaan met je energielichaam, gevoel te vliegen; al dan niet zelf sturend

-vliegdroom +                      uittreden, weten dat je vliegt boven andere landen, tussen sterren, andere sferen; zelf sturend

-boodschapdroom                bericht tijdens droom; na ontwaken gedetailleerd herinneren; woorden, tekst, via gids/persoon

-contact met overledene      contact met een overleden persoon: conversatie, info uitwisselen, boodschap, afscheid

-voorspellend                       details van een gebeurtenis dromen, die in een later stadium exact zo werkelijkheid worden

-symbolisch                         kan van alles zijn; bijna alle dromen zijn te duiden

 

En er kan variatie zijn in:

 

- diepte                               zoals licht slapen of amper wakker te krijgen

- associatief                         droompositie vanuit je eigen persoon/lichaam

- dissociatief                        droompositie vanaf een afstand van je eigen lichaam, alsof ’t een ander betreft

- kleur                                 één kleur, meerdere kleuren, helder, grauw, grijs/beige, zwart-wit

 

(*2)

 

Dromen met reïncarnatieverwijzing erin, zijn o.a. te herkennen aan:

 

-          als kind dezelfde (angstige) droom hebben, lange tijd achter elkaar, repeterend, en dit opnieuw als volwassene dromen

-          kleurrijke dromen die ineens overgaan in beige/zwart-wit (met een duidelijk verhaal), zoals een flashback in een film

-          droom die zich duidelijk afspeelt in een andere tijd, ouderwetse kleding (je droomt associatief, het voelt alsof je iemand anders bent), heftige emoties tijdens slaap of na het wakker worden.

 

(*3)

 

H., dankjewel voor je droombijdrage.

 

 

- In de roman 'Boodschappenmeisje' heb ik voorspellende dromen verwerkt om te laten zien hoe lastig het kan zijn als je droomt over gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden. Wat is waar, wat is niet waar?

 

- In het kinderboekje 'Koen de Wolkenvlieger' besteedde ik aandacht aan de vliegdroom, een vorm van uittreden tijdens de slaap.

 

 

 

Marianne Notschaele-den Boer

© RHA Publishing

 

 

Terug naar beginpagina voor boeken en verhalen over reïncarnatietherapie en vorige levens.

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­­

© RHA Publishing, februari 2010