Vorige levens van Michiel, uit de praktijk reïncarnatietherapie van Marianne Notschaele

Godsdienst als rode draad in vorige levens

© Uitgeverij RHA Publishing

 

 

 

 

 

   kathaarse%20vrouw   

 

 

GODSDIENST ALS RODE DRAAD IN VORIGE LEVENS

Via Viking, Kathaarse vrouw, gereformeerde prediker en Joodse Rabbi tot student theologie

 

 

Michiel (21) studeert theologie en filosofie aan een universiteit. Vlak voor de eindejaarstentamens loopt hij vast. Hij begrijpt niet waarom en wil via een consult zicht krijgen op een mogelijke oorzaak. Of het met vorige levens te maken heeft, dat weet hij niet. Hij gelooft wel dat vorige levens bestaan.

 

Tijdens het ruim twee uur durend consult lachen we samen heel wat af, ondanks de ernst van zijn probleem en de soort vorige levens die spontaan naar boven komen. Michiel blijkt hoogsensitief, maar had dat zelf niet door. En passant leer ik hem wat over aura’s, entiteiten en hoe hij zijn energieveld door middel van een visualisatie schoon kan houden, zodat hij zich lichamelijk beter voelt. Wanneer hij van me hoort dat het achteroverslaan van vele pilsjes niet zo gunstig is voor zijn aura, schrikt hij. Dat had hij zich niet gerealiseerd. (Verdovende middelen/drugs/alcohol zijn van invloed op de dichtheid van aura’s. Figuurlijk gezien slaat het gaten in een energieveld waardoor niet-eigen energie gemakkelijk kan aanhechten, wat bijv. tot onverklaarbare moeheid kan leiden).

 

Michiel zegt: ‘Ik kan moeilijk mijn weg vinden in het leven.’ Voortdurend wikt en weegt hij. Vraagt hij zich af wat goed is, wat slecht. ‘Het negatieve heeft een grote aantrekkingskracht op me, maar ik ben er ook bang voor.’ Omdat hij zo hooggevoelig is, neemt hij soms energieën waar die anderen niet kunnen zien. ‘Ik weet niet of het geesten, slangen of hellehonden zijn.’ Bij het noemen van ‘hellehonden’, zie ik direct een fanatieke prediker voor me die zijn toehoorders dreigt met hel, duivels en verdoemenis. Huifkarren op de achtergrond. Amerika, de tijd van ‘het wilde westen’.

Op mijn vraag waarom hij juist aan deze studie theologie/filosofie begon, antwoordt hij: ‘Ik ben gelovig. Het ethische deel leek me leuk. Van dogma’s moet ik niets hebben.’

 

***

 

Terwijl Michiel vertelt, zie ik veel losse fragmenten uit verschillende vorige levens van hem. Alle ervaringen hebben iets met het thema godsdienst van doen, maar ze komen in flarden en rommelig door elkaar tevoorschijn:

 

-          een leven als prediker (Amerika, huifkarrentijd: te fanatiek bezig met het geloof)

-          een leven als Joodse Rabbi (Parijs, 2e wereldoorlog: te goedgelovig, opgepakt en neergeschoten)

-          een leven als Kathaarse vrouw (Frankrijk, middeleeuwen: godsvruchtig, wordt verkracht-sexualiteit)

-          en een leven als Viking (niet bezig met god, wel met plunderen en verkrachten)

 

De informatie komt zo razendsnel, daar had hij niet op gerekend, maar ik ook niet. Het is niet niks, zoveel gegevens tegelijkertijd. Ontdekken wat je op deze wereld of in levens komt ‘doen’…

Dankzij het in kaart brengen van de belangrijkste momenten uit deze vorige levens, begint Michiel door te krijgen waarom hij NU theologie/filosofie studeert. Het blijkt een logisch vervolg te zijn op zaken waarmee hij al eeuwen (in verschillende levens) bezig is. Dit huidige leven kan hij dmv zijn studie theologie/filosofie verder leren op thema’s als geloven/niet geloven, goed/kwaad, engelen/duivels.

 

Na het consult krijgt Michiel de opdracht thuis (met behulp van de geluidsopname van de sessie) de vorige levens nog eens op een rij te zetten. Of hij eens wil opschrijven wat goede en slechte kanten waren van die vorige levens. Plussen en minnen. Positieve en negatieve eigenschappen. Zodat hij zich een beter beeld kan vormen over welke kant hij op moet of mag met zijn huidige studie en leven.

 

Michiel maakte het hieronder geplaatste overzicht en mailde: ‘Je mag de verhalen zeker gebruiken op internet. Hopelijk hebben de mensen er wat aan!’ Hij had er zeker wat aan.

Na nog wat heen en weer gemail kreeg hij de smaak te pakken om zijn studie te hervatten. Ik ben benieuwd naar zijn thesis, die bijna af is. Stiekem denk ik, wat leuk, een hoogsensitieve theoloog/filosoof die doorheeft waarom hij dit vakgebied ‘opnieuw’ bestudeert. Hij zal het nog ver schoppen in de conservatieve, godsdienstige wereld vol dogma’s. Af en toe is het tijd voor een nieuwe, frisse wind, gestoeld op ervaringen vanuit het verleden…

 

(Het huiswerk van Michiel over zijn focus op de toekomst wat betreft zijn studie/leven heb ik vanwege privacygevoeligheid niet gebruikt.)

 

Viking uit het Noorden

 

viking

 

Hij was een barbaar die meeging op de plundertochten van zijn volk. Daar verkrachte hij alles wat voorhanden was. Dronk al wat hij op kon en deed op elk vlak “zijn zin” zonder over de consequenties na te denken.

Het gevoel van de sterkere te zijn dreef hem verder.

 

Eigenschappen:

-         Goede: kracht, trok erop uit

-         Minder goede: onbezonnen, het maakte toch niets uit, vrouwen als objecten zien, stond niet stil bij de dingen, teveel lage instincten gevolgd.

 

Kathaarse vrouw in Zuid-Frankrijk

        

kathaarse%20vrouw

 

11e & 12e eeuw

Ze was een godsvruchtige Kathaarse vrouw, erg charmant, die omwille van haar levenswandel vervolgd zou worden door het toenmalige christendom. Door haar jonge leeftijd en uiterlijk werd ze erg hard aangepakt tijdens de “verhoren” en verkracht op elk mogelijke wijze. Hoewel het tegen alles was waarin ze geloofde reageerde het lichaam toch positief op deze ervaring. Mogelijk was dit nog hetgeen wat haar het meeste dwarszat. Als ze dan later in een kerker zou sterven zou dit met een erg duaal gevoel zijn. Langs de ene kant bleef haar geloof in het goede recht, maar het tegenovergestelde was over haar heengekomen. Zij zou dit kwaad linken aan alles wat met mannelijkheid en seksualiteit te maken had.

 

Eigenschappen:

-         Goede: charmant, krachtig (innerlijk), standvastig in haar overtuiging, godsvruchtig

-         Mindere goede: oordelen?

 

Prediker in Amerika

 

prediker

 

17 & 18e eeuw

Op jonge leeftijd besloot deze man priester te worden voor een gereformeerde gemeente. Toen hij hoorde van een nieuwe wereld had hij de moed om samen met zijn volgelingen deze nieuwe wereld te gaan ontdekken.

Daar zou hij zijn mensen leiden door het prediken van angst. Zijn overtuiging was dat het leven bestond uit lijden, geen vreugde en zeker geen seksualiteit was toegelaten. Er kon voor hem geen verlossing zijn buiten het geloof, de waarheid stond volgens hem voor eens en voor altijd vast. Het leek voor hem wel een masse of substantie die bijna tastbaar was. Daardoor liet hij geen enkele mogelijkheid open voor een nieuwe gedachte, want het woord was reeds gegeven, en minachtte hij allen die niet naar het woord leefden. God was volgens hem alleen bij hen, niet bij de anderen. Hij was erg stijf en intellectualistisch maar geloofde niet in de kracht van het gevoel.

Hij kwam aan zijn einde op een huifkar tijdens het prediken.

 

Eigenschappen:

-         Goede: nieuwsgierigheid, durf, moed, erop uit trekken, ontdekken van een nieuwe wereld, talent voor spreken

-         Minder goede: talent van leiding geven en prediken op een verkeerde manier gebruiken, het geloof op een verkeerde manier gebruiken, geslotenheid, stijf, afbreken van al wat nieuw is, negativisme, rigiditeit

 

Joodse Rabbi in Parijs

 

joodse%20kandelaar

 

1943/1944

Hij was een Rabbi in Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij tijdens een razzia van de Franse nationale politie opgepakt samen met vele andere Joden. Ze werden samen ondergebracht in een wielerstadion. Als Rabbi had hij een belangrijke functie, waarmee hij het volk rustig kon houden met God. Hoewel hij dus goedbedoeld wilde geloven, draaide het verkeerd uit omdat het geloof een excuus werd om iedereen te laten volgen. Hiervan zou hij later erg balen. De conclusie die hij trok was: wie een geïnstitutionaliseerd geloof aanhangt wordt vervolgd.

 

Eigenschappen:

-         Goede: groepen kunnen leiden, vertrouwen (misschien wel wat teveel?)

-         Minder goede: goedpraten met geloof, angsthaas?, goedgelovig

 

 

Met dank aan Michiel voor zijn bijdrage.

 

 

Marianne Notschaele-den Boer

www.vorigelevens.nl

___________________________________________________________________________________________________

 

Terug naar beginpagina (verhalen en boeken over vorige levens)

 

omslag boek VINTAGE LIFE 17 feb klein.gif Lzodz3c-klein.gif ienieminieomslag.jpg 9789080628458 9789080628489 wegrwkleinomslagje 9789080628410 image003

 

 


rhaplaatje
© RHA Publishing - op alle artikelen en cliëntverhalen berust copyright, gelieve dit te respecteren – sept. 2012